Tijdens het ‘pitchen’ van onze ideeën is er veel gebruik gemaakt van zogenaamde spuugmodellen maar ook van isometrische handtekeningen.
Spuugmodellen zijn erg goed om snel te kijken of een bepaald concept ook daadwerkelijk werkt zoals gedacht. Vaak zijn ze simpel gemaakt van papier, karton en punaises, ze lijken daarom aan de onnozele kant maar het nut ervan kan niet onderschat worden omdat ze vaak een opheldering geven van iemands idee of concept.
De isometrische handtekeningen die gebruikt zijn tijdens het presenteren van de concepten zijn van grote waarde geweest omdat ze vaak goed duidelijk maakten hoe een concept in elkaar zat en welke dimensies de onderdelen zouden hebben relatief van elkaar. Vaak kwam de ruimtelijke bouw van een concept ook goed naar voren en was het daardoor goed te beoordelen of een concept goed of niet goed was.
In deze schets is een hijskraan met een grijper aan het uiteinde te zien. De kraan draait, aangedreven door een actuator aan een touwtje, om zijn as. Met deze opstelling kan, door middel van het variëren van grootte van de draaias en de lengte van de kraanarm, precies de overbrugde afstand rond de as bepaald worden.
Dit spuugmodel is een kermis grijper en een uitwerking van de schets van de kermis grijper. Hoewel het concept in theorie een appel stevig op zijn plaats lijkt te kunnen houden, toont het spuugmodel ons dat dit concept in praktijk te zwak om iets op te pakken. Ook is de kans groot dat de appel wegrolt bij het oppakken.
Voor dit ontwerp is er voor de bekende elastiek grijper gegaan, drie mensen in ons groepje hebben deze grijper uitgewerkt dus hiervoor hebben wij verschillende tekeningen. Het concept werkt door elastieken die om de appel heen sluiten en uitrekking. De uitrekking zorgt voor een kracht die de appel op zijn plek houdt.
Dit idee was een verduidelijking van een idee dat Sven eerder had uitgelegd. Dit concept zet zich af tegen de andere concepten doordat de appel, bij dit idee, niet vast wordt geklemd door het mechanisme. In plaats daarvan wordt de appel als het ware opgeschept, zoals bij een graafmachine, en kan de appel nog vrij bewegen.
Terwijl we bezig waren met de grijper hebben we ook aandacht besteed aan hoe we de grijper over het muurtje heen gaan krijgen. Na veel ideeën kwamen we op een nieuw idee: waarom proberen we over het muurtje te gaan als we er ook gewoon langs kunnen? We hadden dan ook voor dit idee meteen een model gemaakt om te kijken hoe het zou werken. We hebben voor dit model de tandwielen en de ketting van een oude fiets gebruikt.
Het SolidWorks-bestand: