Morfologische kaart

Introductie

Tijdens het brainstormen van concepten zijn er veel verschillende ideeën en mogelijke oplossingen langsgekomen. Alleen was de volgende vraag nog: Hoe gaat daar een concept uit gekozen worden dat het uiteindelijke product gaat worden? Om daar antwoord op te krijgen, is er een morfologisch overzicht gemaakt.

Een morfologisch overzicht is een ontwerpmethode waarbij een complex ontwerp wordt onderverdeeld in verschillende componenten van het product zelf. Deze componenten staan in de meest linker kolom en daarnaast staan alle mogelijke oplossing voor de functie. Wanneer dit voor alle componenten is gedaan heb je een morfologisch overzicht. Met zo’n overzicht is het mogelijk om van boven naar beneden per component een oplossing te kiezen en zo op een totaal product te komen.

Voor dit project is het product in de volgende componenten van boven naar beneden respectievelijk ingedeeld: Appel naderen, Appel grijpen, Appel omhoog plaatsen, Appel opzij plaatsen en Frame plaatsing. Daarna is er per onderdeel enkele mogelijke oplossingen achter gezet, sommige hiervan waren makkelijk te realiseren en andere waren meer ‘out of the box’ ideeën. De reden voor dat laatste is dat we graag wilden zien of er ideeën waren die misschien niet zo voor de hand liggend waren maar in realiteit juist heel effectief zouden kunnen zijn.

Nadat het morfologisch overzicht af was, heeft iedereen een product van boven naar beneden bij elkaar gemaakt en aan de rest van de groep uitgelegd waarom hijzelf dacht dat dit een goede oplossing zou zijn. Uit dit proces kwamen er ook weer nieuwe en meer uitgewerkte ideeën naar voren die ons weer verder hebben gebracht in het uiteindelijk realiseren van het product. In de afbeelding hieronder is het morfologisch overzicht te zien met daaronder ook nog het overzicht met de gekozen overzichten.


Mockup Image

Uitleg lijnen morfologische kaart

Uit de licht blauwe lijn komt bijvoorbeeld een product naar voren dat bestaat uit een mechanisme dat vast zit aan het luchtdrukbord met een railsysteem, een hefboom systeem heeft en een kermis grijper die hem van boven pakt. Uit deze lijnen kwamen vier grijpers naar voren die we hebben beschouwd als mogelijke eindproducten. Deze vier waren de ‘Vacuüm koffiebonen’, de ‘Elastiekgrijper’, de ‘Kermisgrijper’ en het ‘Lepeltje lepeltje’. Vervolgens hebben de beste vier concepten beoordeeld met de gewogen criteria methode, daar staat meer uitleg bij onder het kopje ‘Concepten beoordeling’.

Voor de rest van het product hebben we moeten wachten tot we hadden besloten welke grijper het best zou zijn volgens onze beoordeling. Uiteindelijk zijn we voor de rest van het design ook gegaan voor de roze lijn in het overzicht omdat dat na discussiëren ons de beste oplossing leek om te realiseren. Dus een vacuüm koffiebonen grijper met een hefboomsysteem dat zal draaien om een as en wat niet vast zit aan het luchtdrukbord.


Mockup Image