Bij dit project wordt gebruik gemaakt van de ontwerpcyclus, deze cyclus geeft de stappen weer die doorlopen moeten worden in het ontwerpproces. Hier onder staan de stappen uitgelegd om de ontwerpcyclus goed te kunnen begrijpen. Uiteindelijk is ieder deel van de ontwerpcyclus beschreven in deelkopjes, waar wij hebben uitgelegd hoe wij deze stap hebben uitgevoerd.
In de onderstaande blokken is algemene informatie te vinden over de verschillende fases tijdens een ontwerpproces. Klik op deze blokken om te bekijken hoe wij in de bijbehorende fases te werk zijn gegaan!
Het ontwerpen van een mechanisme begint vanuit de oorsprong, er is namelijk een probleem wat opgelost moet worden. Als eerst is het belangrijk om goed te analyseren wat het probleem precies is, en welke kennis daarover al beschikbaar is. Wellicht zijn er al vergelijkbare mechanismes gebouwd voor soortgelijke problemen. Hieruit kun je veel leren en informatie halen die van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw ontwerp. Bedenk van welke systemen je gebruik kan maken om het probleem op te lossen. Kijk ook naar welke obstakels je tegen kan komen tijdens je ontwerp proces, en probeer daar rekening mee te houden. Door goed gebruik te maken van je creativiteit kan je op veel verschillende ideeën uitkomen. Omdat dit de eerste stap is, is het niet erg om alle opties open te houden die bedacht zijn. Naar mate je verder komt in het proces, vallen een aantal opties af en wordt er meer gespecificeerd.
Lees verderNadat het probleem duidelijk is, en er een oplossing voor is gevonden, moeten er meer concrete plannen voor het ontwerp worden gevormd. Stel jezelf de vraag: "Waar moet ons ontwerp aan voldoen?". Veel projecten hebben te maken met een budget, het ontwerp mag niet te veel gaan kosten. Hierdoor moet er in het ontwerpproces rekening gehouden worden met technieken en materialen die erg kostbaar zijn, deze zijn dan niet geschikt. Voor welke doelgroep je je ontwerp bedoeld, en wat zijn daar de eisen voor? Hou bijvoorbeeld rekening met de gebruiksvriendelijkheid, kan iedereen het product eenvoudig gebruiken of is het lastig te gebruiken. Meetbaarheid/testbaarheid is van belang op de criteria. Hierdoor kan er concreet vergeleken worden tussen uiteindelijke ontwerpen. Nadat je verschillende criteria hebt opgesteld waaraan je ontwerp moet doen, moet bepaald worden welke criteria het belangrijkst zijn. Door goed overleg, een duidelijke probleemstelling of een maatschappelijk onderzoek kan worden vastgesteld welk van deze criteria het meest bepalend zijn voor het uiteindelijke ontwerp. Om dit proces te vereenvoudigen is het aan te raden om eerst de criteria te groeperen, waarschijnlijk zijn er een aantal die nauw verbonden zijn met elkaar.
Lees verderAan de hand van het programma van eisen en wensen krijg je al een concreter idee van hoe het uiteindelijke ontwerp er uit kan gaan zien. Probeer verschillende ontwerpen te maken, die aan het programma van eisen en wensen voldoen. Hierbij is het van belang dat er nog niet te ver vooruit wordt gekeken, aangezien het ontwerpproces vaak verrassingen met zich mee brengt die, een ontwerp wat in eerst instantie goed leek, kunnen laten falen. Door veel verschillende ontwerpen te hebben kan er altijd nog worden uitgeweken naar een (deel)uitwerking van een ander ontwerp. Doordat het probleem goed is uitgedacht, kunnen de problemen goed worden gegroepeerd en kan er voor ieder probleem meerdere uitwerkingen worden bedacht. Door schetsen te maken van de ontwerpen, kan men meer inzicht krijgen in de werking van het mechanisme. Ook is dit voor de samenwerking bevorderlijk, omdat het miscommunicatie uit de weg kan helpen. Ook kan het bouwen van een 'spuugmodel' voor extra kennis en inspiratie zorgen. Een spuugmodel is een snel en vluchtig bouwsel van allerlei simpele en eenvoudige materialen. Deze schetsen en spuugmodellen zorgen voor extra kennis die kan worden toegepast op het ontwerpproces. Nadat alle deeluitwerkingen bekend zijn kan er een morfologische kaart worden opgesteld, hiermee creëer je overzicht in de verschillende uitwerkingen die tot nu toe zijn bedacht. Ook vormt deze kaart de basis voor de stap naar het uiteindelijke ontwerp.
Lees verderDoor middel van de morfologische kaart en het programma van eisen en wensen, kan een concreet ontwerpvoorstel worden bepaald. Elke (deel)uitwerking uit de morfologische kaart kan worden beoordeeld met de criteria. Door rekening te houden met de wegingen van de criteria, kan uiteindelijk het beste ontwerp worden vastgesteld. Nu gekozen is hoe het ontwerp er uit komt te zien, moet het worden ontworpen. Tot nu toe zijn er alleen schetsen gemaakt, die af kunnen wijken van het uiteindelijke ontwerp. Het materiaal, de afmetingen en het fabricageproces moeten vastgesteld worden. Hoe beter hier over nagedacht is, hoe eenvoudiger het uiteindelijke fabricageproces zal zijn. Dit zal uiteindelijk resulteren in een goed doordacht en vooral duidelijk ontwerp.
Lees verderDit is het punt waarop het ontwerp gebouwd gaat worden. Eerst zullen alles losse onderdelen gemaakt of verkregen moeten worden, zodat ze vervolgens in elkaar kunnen worden gezet.. Als de vorige 4 stappen perfect zijn uitgevoerd, zal deze stap niet voor problemen zorgen. Met alle factoren zou immers rekening gehouden moeten zijn. Vaak komen er toch nog complicaties in deze fase van het ontwerpproces. Een onderdeel ontbreekt, past niet of de functioneert niet hoe het zou moeten. Nu moeten een aantal stappen terug worden gezet om een verbeterd ontwerp te realiseren. Als alle correcte onderdelen aanwezig zijn kan het ontwerp daadwerkelijk gebouwd worden. De duur en intensiviteit van het fabricageproces zou bekend moeten zijn indien er een zorgvuldige analyse is uitgevoerd in de eerste stappen van het ontwerpproces.
Lees verderInmiddels is het ontwerp gefabriceerd en is er een tastbaar model. Door het model uitvoerig te testen kan bepaald worden of het ontwerp daadwerkelijk het probleem oplost waarvoor het bedoeld was. Door het model kritisch te testen en analyseren aan de hand van het eerder opgestelde programma van eisen en wensen kan er een beoordeling aan worden gegeven. Door een overzicht van voor-, en nadelen kunnen de verbeterpunten worden vastgesteld. Is alles gegaan zoals in stap 1 is geanalyseerd, dan is het ontwerpproces uitstekend verlopen en is er een perfect werkend ontwerp gemaakt wat voldoet aan alle eisen en wensen. Als dit niet het geval is, zullen de gebreken of verbeterpunten moeten worden bepaald. Deze zorgen voor nieuwe probleemstellingen die opgelost moeten worden. Hiervoor zal opnieuw de ontwerpcyclus moeten worden doorlopen, tot er uiteindelijk een ontwerp is wat aan alle eisen en wensen voldoet.
Lees verderDe opdracht luidt: "Ontwerp een mechanisme dat een appel kan oppakken en op een naastgelegen plateau kan plaatsen, om de wand heen, aangedreven door pneumatische actuatoren." Belangrijk is om de opdracht goed te analyseren, om het beter de begrijpen en eventueel op te delen in kleinere probleemstukken die op zichzelf eenvoudiger op te lossen zijn. Ook is het belangrijk om de opdracht concreet te formuleren, om verwarring te voorkomen. In ons geval moeten we vooral rekening houden met de afmetingen, en het feit dat we drie actuatoren tot onze beschikking hebben. Tevens betreft het te verplaatsen voorwerp een appel, waardoor we dus zorgvuldig te werk moeten gaan. Als onze grijper niet secuur werkt, kan de appel beschadigd raken wat niet de bedoeling is. De conclusie uit onze analyse was dat er 2 hoofdzaken zijn die opgelost moeten worden. Als eerste is dat het oppakken van de appel, waarvoor een grijper ontworpen moest worden. Als tweede was dit een mechanisme dat de verplaatsing kon realiseren, wat weer opgedeeld kon worden in een horizontale en verticale verplaatsing.
Het eerste probleem waarvoor een oplossing gezocht moest worden is dus het oppakken van de appel, zonder deze te beschadigen, en deze vervolgens weer los te kunnen laten. De grijper moet dus de appel voorzichtig pakken. Scherpe randen of te veel kracht in de beweging van de grijper moeten dus voorkomen worden. Toch moet de appel stevig op z'n plek blijven, zodat hij niet kan vallen. De kracht van de grijper op de appel mag dus niet zo groot zijn dat de appel wordt beschadigd, maar ook niet te klein dat de appel valt. Ook is niet elke appel van hetzelfde formaat. Dit zorgt er voor dat onze grijper met meerdere formaten zou moeten kunnen werken.
Als tweede moet de appel verplaatst worden. De verplaatsing is horizontaal, van de linker kant van het bord naar de rechterkant, en verticaal, over het schort heen. Van dit probleem kon één probleem gemaakt worden door de appel om het bord heen te verplaatsen in plaats van er over heen. Hiermee moet rekening worden gehouden dat de actuatoren op de juiste posities worden geplaatst om voldoende afstand te overbruggen. Ook is het plateau waarop de appel uiteindelijk losgelaten moet worden 16mm hoger dan het punt van oppakken.
De grijper moet in staat zijn om appels van verschillende groottes zo consistent mogelijk op de bullseye te plaatsen.
Het mechanisme moet stevig zijn en de appel stevig genoeg vasthouden gedurende het proces.
De grijper moet het proces minimaal drie keer kunnen reproduceren. Tijdens de processen mag de appel niet losgelaten worden.
Het mechanisme moet met een bepaalde snelheid naar de appel toe bewegen.
Het materiaal moet niet teveel geld kosten.
Wij streven naar het zo min mogelijk verspillen van ons materiaal.
Voor de verschillende problemen zijn er verschillende uitwerkingen denkbaar. Door in een morfologisch overzicht te zetten zijn de opties overzichtelijk geordend en kunnen de beste opties worden samengevoegd tot een succesvol ontwerpvoorstel. Uiteindelijk hebben we de opdracht verdeeld in vier deelproblemen: grijpen van de appel, verticale verplaatsing van de appel, horizontale verplaatsing van de appel, drukverdeling van de grijper op de appel. Uiteindelijk kwamen we met 4 opties voor de grijper, 3 voor de horizontale verplaatsing, 3 voor de verticale verplaatsing en 4 voor het verdelen van de belasting op de appel. In totaal hebben we nu dus 4 x 3 x 3 x 4 = 144 opties voor een mechanisme.
Om tot een uiteindelijk ontwerpvoorstel te komen, is het van belang alle onderdelen goed te begrijpen. Door onderdelen los te schetsen, of door een spuugmodel te bouwen kan meer inzicht verkregen worden over de werking van bepaalde mechanismen. Hierdoor kan de uiteindelijke keuze beter worden gemaakt. Met een spuugmodel ontdek je nieuwe misschien nieuwe functies of problemen waar je eerst nog niet bij stil had gestaan. Uiteindelijk kan een uitwerking een stik ingewikkelder blijken dan dat hij in je hoofd bedacht was. Ook kan een uitwerking die eerst erg moeilijk leek, een van de betere zijn en in het uiteindelijke ontwerpvoorstel komen. Van een aantal grijpers zijn spuugmodellen gemaakt, en de werking is geanalyseerd. Bij de kermisgrijper merkte we al snel dat hij vrij lastig te bouwen was. Ook zou het bevestigen van de actuator voor 'een probleem kunnen zorgen, doordat deze verticaal moet staan. Hierdoor zou de gehele grijper lastig te bevestigen zijn aan de arm. Het tangmechanisme met de twee vingers werkte vrij eenvoudig, en kostte weinig tijd om in elkaar te zetten. Wel merkten we dat met slechts twee vingers de appel niet stevig vast kon worden gehouden. Dit zou dus moeten worden uitgebreid met extra vingers. Ook oefent één vinger erg veel druk uit op de appel, als de actuator volledig is uitgeschoven. Dit probleem kan ook voorkomen worden door extra vingers toe te voegen, of gebruik te maken van elastiek of spons om de druk te verlagen.
Deze grijper is gebaseerd op het schaar principe, waarbij tussen de uiteinden van de vingers elastiek is gespannen. De grijper kan worden uitgebreid door meer ' vingers boven en onder de originele vingers toe te voegen zodat je meer elastieken kan spannen waardoor je de appel beter kan vasthouden. Elastiek zorgt voor wrijving op de appel. Ook is de spanning zelf te bepalen door de lengte aan te passen. De actuator is verbonden aan balken, die zijn verbonden aan de vingers. Als de actuator uitschuift, gaat de grijper dicht. Dit leek mij een goed ontwerp voor de grijper omdat het redelijk eenvoudig maar toch effectief is. Mijn hele grijper is uit PMMA gemaakt omdat er niet heel veel kracht op de grijper komt te staan en omdat PMMA erg licht is waardoor de grijper geen groot moment creëert op de andere onderdelen van onze hele grijper die voor de beweging omhoog zorgen.
Bij deze grijper is het de bedoeling dat de appel vanaf de zijkant wordt gepakt. Door gebruik te maken van 3 planken per kant, kan er een eenvoudig een gebogen vorm worden gemaakt. Deze vorm zou zich als het ware om de appel heen vouwen, om hem zo stevig beet te houden. Eventueel zouden aan de planken nog sponsen worden geplaatst, zodat de druk beter verdeeld wordt. Daarop zou een rubber laagje kunnen komen die ervoor zorgt dat de wrijving tussen de appel en de grijper groter wordt, wat resulteert in meer grip. De werking van deze grijper is gebaseerd op het tang mechanisme, waar spuugmodellen voor zijn gemaakt. Deze bleek goed te werken en zou in de lengte op de arm geplaatst kunnen worden, waardoor ons mechanisme compact blijft. Door de actuator uit te schuiven klappen de armen dicht en wordt de appel gegrepen. Als de actuator weer inschuift klappen de armen open, en wordt de appel los gelaten.
Dit ontwerp bestaat uit een basis in de vorm van de letter T. Hier zijn twee vingers aan vast getekend. Tussen de uiteinden van de vingers en de basis zijn meerdere elastieken getekend. Deze zullen ervoor zorgen dat de druk die de appel uitoefent verdeeld wordt. De actuator die de grijper aanstuurt zit vast aan twee elastieken van de vingers. Aan deze elastieken zal getrokken worden om de grijper te laten sluiten. Het elastiek zorgt er voor dat de grijper niet te snel sluit. Het in- een uitschuiven van de actuator gebeurt namelijk vrij snel en met een behoorlijke kracht. De grijper is van PMMA gemaakt. PMMA is vrij licht maar toch sterk. Het gewicht zal dus geen belemmering zijn voor de beweging. Door meerdere vingers toe te voegen kan dit ontwerp worden verbeterd. Dit zal de druk verder verdelen. Hierdoor zal de appel nog stabieler vast worden gehouden door de grijper.
De grijper bestaat uit verschillende vingers die door middel van schroefdraad en moertjes boven elkaar zijn geplaatst. Deze twee delen, die zijn verkregen, zijn aan een kant vastgemaakt aan een plank. Dit is gedaan door de schroefdraad waarmee de vingers aan elkaar zitten ook door de plank te laten lopen. Aan de middelste schroefdraad die door de vingers loopt zit bovenop een balkje bevestigd die richting het plankje lopen. De andere uiteindes van de balkjes zitten vast aan een klein plaatje die over het plankje kan bewegen. Aan dit plaatje zit ook een actuator waardoor deze op en neer wordt bewogen. Door dit systeem bewegen de vingers naar elkaar toe als de actuator uit schuift en van elkaar af als de actuator inschuift. Dit systeem werkt simpel en is effectief. De betrouwbaarheid van dit systeem lijkt mij erg hoog want er zijn niet te veel bewegende delen en het is robuust gebouwd.
De grijper die ik heb getekend is gebaseerd op het schaar principe van onze morfologische kaart. Dit principe leek mij het meest betrouwbaar, dankzij een eenvoudige verbinding tussen de actuator en de vingers van de grijper. Een eenvoudig ontwerp is belangrijk want de grijper moet zo licht mogelijk zijn. Verder hebben alle vingers aan de binnenkant rubber. Dit zorgt voor een hogere wrijvingscoëfficiënt tussen de appel en de vingers, waardoor de appel minder snel uit de vingers zal vallen. Dit ontwerp zou je nog kunnen uitbreiden door een vinger boven en een vinger onder de originele vinger toe te voegen. Dit zorgt er voor dat de appel meer dan twee contactpunten heeft met de vingers, en dus ook meer stabiel is.
Deze grijper is gebaseerd op de werking van een schaar. De uiteinden van de grijper zitten vast aan twee stangen die samen scharnieren om een punt. Zodra die twee stangen dichter bij elkaar komen gaat de grijper dicht. De vier stangen in dit systeem zijn verbonden door middel van vier scharnierpunten en de actuator kan worden verbonden tussen twee overstaande scharnierpunten. De actuator kan dus op twee verschillende manieren worden vastgemaakt aan de grijper. De uitwijking van grijper is in dit systeem makkelijk te regelen, door de lengtes van de stangen te variëren. Het uiteinde van de grijper bestaat uit twee planken per kant, waardoor de appel vier contactpunten heeft met de grijper. Het hout zou eventueel nog kunnen worden bekleed met sponsachtig materiaal zodat de druk op de appel niet te groot wordt. Ook rubber kan worden gebruikt om de grip op de appel te bevorderen. Deze grijper is ontworpen om de appel vanaf de zijkant op te pakken.
Voor dit ontwerp heb ik inspiratie opgedaan bij een auto krik. Zoals je kunt zien knijpt hij dicht door middel van een actuator die onder aan de grijper aan beide punten zit vastgemaakt. Het ontwerp zou kunnen worden verbeterd door meerdere vingers vast te maken aan de appel kant van de grijper. Hierdoor verbetert de grip op de appel en zal hij minder snel vallen. Ook is het een simpel ontwerp wat door middel van allemaal even lange onderdelen te maken is, hierdoor is het aantal reserve onderdelen minimaal en wordt er materiaal bespaard.
In deze fase staat de uiteindelijke ontwerpkeuze centraal. We hebben gekozen voor 3 ontwerpen, die redelijk van elkaar verschillen. Hierdoor houden we alle opties open voor ons uiteindelijke ontwerp. Zo kun je ieder ontwerp door middel van het programma van eisen en wensen keuren, zodat er een uiteindelijk ontwerpvoorstel kan komen. Onder het kopje 'Ontwerpen' kunnen de drie ontwerpen worden gevonden, met extra uitleg over de werking van het mechanisme. Door ook het programma van eisen en wensen uit te breiden, en goed naar weging te beoordelen zou het beste ontwerp als winnaar uit de bus moeten komen.
Om de ontwerpen zo concreet mogelijk te beoordelen, moet het programma van eisen en wensen worden aangepast. De kopjes die verschillende eisen en wensen samenvatten moeten tegen elkaar worden uitgezet. Van elke twee moet worden gekeken welke het belangrijkst is. Op deze manier kunnen de uiteindelijke wegingsfactoren worden bepaald, waarna de ontwerpen getoetst kunnen worden.
Uit bovenstaande tabel kunnen we de volgorde van belangrijkheid per criteria opmaken. Een plusje geeft weer dat een criteria belangrijker is dan een ander. Door het aantal plusjes op te tellen krijgen we een score. De hoogste score is het belangrijkste criteria en zal dus het zwaarste mee moeten wegen in de uiteindelijke ontwerpkeuze. Om de juiste wegingsfactoren te bepalen zijn deze scores een belangrijke stap in de goede richting. Echter is het nog lang niet alles. De criteria zullen besproken moeten worden in de groep om zo de wegingsfactoren te bepalen. Door de criteria uit te zetten in een schaal van 1 tot 10 wordt het meeste duidelijkheid omtrent de wegingsfactoren gecreëerd. Onze wegingsfactoren zijn als volgt:
Hier rechts is de schaal van 1 tot 10 uitgezet, met daarnaast de criteria. De volgorde komt overeen met de volgorde van de bovenstaande tabel. Door echter de schaal van 1 tot 10 toe te passen kan er onderling meer verschil worden aangebracht. Zo is te zien dat we de nauwkeurigheid 10x zo belangrijk vinden als de duurzaamheid, terwijl de score maar 5x zo groot was. Ook is te zien dat we de stevigheid en de betrouwbaarheid in eerste instantie even belangrijk vonden. Als we vervolgens kijken naar de wegingsfactoren dan zien we dat de betrouwbaarheid toch best belangrijker vinden dan de stevigheid van het mechanisme. De plaatsing van de criteria op de schaal heeft plaatsgevonden door overleg en discussie, aan de hand van de probleem analyse. Aangezien wij het probleem goed hebben geanalyseerd was het bepalen van de wegingsfactoren geen lastige taak.
Vervolgens worden alle ontwerpen getoetst aan de hand van de criteria. Elk ontwerp krijgt per criteria een score van 1 tot 5 aan de hand van de indeling die in de tabel rechts te zien is. Door middel van de wegingsfactoren kunnen de resultaten goed met elkaar worden vergeleken. Deze kwantitatieve analyse laat zien welk ontwerp de hoogste score krijgt. Dit zou dus het beste ontwerp moeten zijn. Uiteindelijk is er ook voor gekozen om dit ontwerp te realiseren.
In de bovenstaande tabel is duidelijk te zien wat de uiteindelijke scores per ontwerp zijn, nadat ze zijn beoordeeld per criteria aan de hand van de wegingsfactoren. Door de gewogen scores per criteria op te tellen, komen we op een totaalscore terecht. Er is te zien dat 'Ontwerp 2' de hoogste score heeft. Dit is dan ook ons definitieve ontwerpvoorstel, en deze zal gerealiseerd gaan worden.
Tijdens het ontwerpen kwamen we een aantal erg lastige berekeningen tegen, waardoor we nog niet alles volledig ontworpen hebben. Een aantal onderdelen zullen door middel van passen en meten aan onze grijper worden bevestigd. We hebben het bouwproces verdeeld in twee onderdelen: De grijper en de arm. De arm is weer onderverdeeld in twee delen, namelijk het deel voor de verticale verplaatsing en het deel voor de horizontale. Voor de grijper was wel alles uitgedacht van tevoren. En dit hoefde dus alleen maar aan elkaar te worden bevestigd. Het plan is om de arm van hout te maken, zodat deze makkelijk kan worden bewerkt.
De grijper bestaat uit PMMA. Door middel van SolidWorks hebben we een bestand gemaakt die de lasersnijder aanstuurt om uit de PMMA plaat de door ons bedachte onderdelen te snijden. Aangezien PMMA redelijk breekbaar is, moest tijdens het ontwerpen goed rekening worden gehouden met scherpe hoeken. Deze moesten afgerond worden. Ook hebben we er voor gekozen om bepaalde onderdelen meerdere keren te laten snijden, zodat we een reserve hadden mochten er onderdelen kapot gaan. Het in elkaar schroeven van de grijper was geen ingewikkeld proces, aangezien de onderdelen klopten. Echter vonden we dat het volledig sluiten van de vingers meer kracht kostte dan we vooraf hadden verwacht. Hierdoor zou de grijper onvoldoende kracht zetten op de appel, waardoor de grijper de appel waarschijnlijk niet vast kon houden. Door een reserveonderdeel van een vinger te gebruiken hebben we de grijpers van de vinger verder uit elkaar gezet, waardoor de actuator minder kracht hoeft te leveren om volledig te sluiten. Dit is één van de dingen waar we onverwachts tegenaan liepen en waar we een oplossing voor hebben moeten bedenken. Bij het bedenken van dit soort oplossingen moeten we ook er ook rekening mee houden dat de rest van onze grijper nog wel moet blijven werken. Door een vinger toe te voegen die onze actuator via balkjes met de vingers van de grijper verbindt, was de actuator nu niet meer lang genoeg om onze grijper helemaal dicht te doen. Dit was echter op te lossen door een lange moer aan de actuator vast te maken om de actuator te verlengen. Hier moesten we dus een tweede oplossing bedenken om er voor te zorgen dat onze originele oplossing ons ook daadwerkelijk helpt. Een ander probleem dat we tegenkwamen was dat er te veel kracht op de verbinding tussen de arm van de grijper en de houten arm kwam te staan. Als we hier niks aan zouden doen dan zou ons PMMA waarschijnlijk breken. Daarom hebben we onder een gedeelte van onze PMMA grijper arm een een stuk hout geplaatst dat de kracht opvangt en de kracht over de arm beter verdeelt. We hebben de vorm van dit hout zo gemaakt dat de PMMA grijper arm er op elk moment op rust, zowel als de arm naar rechts staat en als de arm naar links staat.
Het maken van de arm was nog een heel proces, omdat deze afhankelijk was van veel variabelen. De arm moest aan één kant verbonden worden met het bord, waardoor de verticale beweging mogelijk was. Aan de andere kant van de arm werd deze bevestigd aan de arm van de grijper, zodat de grijper kan draaien en er een horizontale beweging ontstaat. Het ontwerp hadden we al, alleen nog niet de juiste afmetingen. Ook over verbindingen was nog niet goed nagedacht. Dit resulteerde in veel bezoekjes aan de gamma om de juiste onderdelen te kopen. Vaak moesten deze nog worden gemodificeerd zodat ze aan onze eisen voldoen. Door een houten balk met een scharnier vast te maken aan het witte bord, kon deze verticaal bewegen. De actuator is er uiteindelijk boven gekomen in plaats van onder zoals in het ontwerp stond. Dit is gedaan zodat als de actuator te weinig kracht heeft om het mechanisme omhoog te trekken, er een veer aan vast kan worden gemaakt zodat de actuator minder kracht hoeft te leveren. Door het hout konden we tijdens de AWS tijd passen waar de verbinding moest komen tussen de arm en de actuator.
Het scharnier van de arm zit vast met twee bouten en moeren vast aan het bord, en voor de actuator geldt hetzelfde. Met slechts 4 boutjes en moertjes aandraaien kan ons mechanisme worden bevestigd aan het bord. Echt kostte het maken van het mechanisme wel veel tijd. Er was nog niet goed genoeg nagedacht over het bevestigen van de actuator aan de arm, en aan het bord. Dit nam veel tijd in beslag waardoor we vanaf hier achter liepen op het schema. Ook hadden we wel 8 uur per week tijd aan de projecttafel, en maar één uur en drie kwartier per week tijd in de AWS ruimte. In de AWS konden we bouwen aan ons mechanisme, en aan de projecttafel konden we weinig werken aan het mechanisme. De projecttafel tijd hebben we gebruikt om goed over de bevestigingsmethodes na te denken, echter is dit in de praktijk een stuk eenvoudiger.
Het laatste onderdeel van het mechanisme was de draaibeweging in horizontale richting. De arm van de grijper draait een bepaald aantal graden op arm, zodat de grijper de appel kan verplaatsen in horizontale richting. Door het juist plaatsen van de actuator en de goede lengtes van de arm en de arm van de grijper zou ons mechanisme de horizontale afstand moeten overbruggen. Echter moet er aan de arm een extra balkje worden gemaakt van hout, waarop de actuator zou komen. Ook moesten we verbindingsstukken maken tussen de actuator en het hout en tussen de actuator en de arm. Deze verbindingsstukken moeten ook kunnen scharnieren. We konden echter de plaats van het balkje op de arm en de plaats van de actuator op het balkje niet bepalen in het ontwerp. Hiervoor hadden we de actuator nodig zodat we die konden verbinden met onze verbindingsstukken en zo precies konden zien wat de juiste afmetingen waren. Deze afmetingen waren niet nauwkeurig te berekenen vanwege de ingewikkelde hoeken en onnauwkeurige lengtes door alle verbindingsstukken. Tijdens de AWS hebben we met de actuator alle mogelijke afstanden geprobeerd. Uiteindelijk vonden we de stand waarin de horizontale afstand precies genoeg was om de appel in het midden neer te leggenen. Aan de hand van deze stand hebben we de maten kunnen bepalen voor het balkje en de plaats van de actuator. Het balkje is met houtlijm en een lange schroef bevestigd aan de arm en het scharnier van de actuator zit met kleine schroefjes vast aan het balkje.
Wij vinden dat we als groep een vrij goede grijper hebben opgeleverd. Het proces naar deze grijper toe verliep vrij soepel. Iedereen was goed bezig met problemen waar we als groep en individueel tegenliepen. De samenwerking tussen de projectmentor, projectleider en de rest van de projectgroep verliep prima. Dit heeft allemaal een positieve invloed gehad op ons uiteindelijke eindproduct. Er zijn echter altijd nog verbeterpunten bij ieder project. Ook bij ons project is dat het geval. We hadden namelijk een aantal probleempjes met het plannen. Hierdoor werden een aantal deadlines niet gehaald. Hier ligt echter wel achter dat de AWS niet altijd beschikbaar was. Dit zorgde ervoor dat wij op een aantal momenten vrijwel niets konden doen en op andere momenten meer moesten doen dan gepland stond. Wij hadden hier natuurlijk als groep rekening mee kunnen houden
Achteraf was een van de grootste problemen dat we niet genoeg tijd in de aws hadden, omdat ons ontwerp erg afhing van de lengtes van de actuatoren. Om uit te rekenen waar de actuatoren moesten worden vastgemaakt waren er teveel variabelen, hierdoor was het makkelijker de bevestigingspunten te bepalen door trial en error. Een ander probleem waar we tegenaan liepen is dat we niet goed hadden nagedacht over hoe we de actuatoren vast gingen maken aan zowel het bord als de grijper. We moesten bepaalde verbindingsstukken hebben die de actuator en het hout met elkaar verbond maar tegelijkertijd ook konden scharnieren op de grijper. Na het monteren van de grijper bleek dat het sluiten de grijper op het einde vrij moeizaam ging. Hierdoor moesten we een oplossing verzinnen waardoor de grijper makkelijk kon sluiten. Gelukkig hadden we nog een reserveonderdeel die we hiervoor uitstekend konden gebruiken. Daarnaast bleek ook dat hij door dit verbindingsstuk de grijper heel erg kon draaien. Dit moesten we natuurlijk niet hebben. Hierdoor hebben we een rail gemaakt waardoor de actuator recht op het verbindingsstuk aangreep en deze niet meer kon draaien. Het idee van de grijper was dat hij de hele appel zou grijpen, achteraf bleek dat een groot deel van de grijper onnodig was en maar een klein deel de appel grijpt. Hieruit kunnen wij concluderen dat de grijper korter had kunnen zijn.