De opdrachtgeving

Na het eerste college van het ontwerpproject, hadden we uitgelegd gekregen wat onze opdracht was. De precieze richtlijnen, waarden en regels konden wij allemaal vinden in een document, namelijk 'de ontwerpopdracht', die hier te vinden is. hieronder een korte beschrijving van de opdracht: 'Ontwerp een mechanisme dat een appel kan oppakken en op een naastgelegen plateau kan plaatsen, om een wand heen, aangedreven door pneumatische actuatoren.' De testopstelling (de wand met naastgelegen plateau) werd ons al gegeven en zag er zo uit:
Testopstelling Een opdrachtgeving is niet compleet zonder een aantal voorwaarden en/of specificaties te stellen. Ook deze zijn makkelijk terug te vinden in het document. De belangrijkste voorwaarden waar wij rekening mee moesten houden:

- De appel ligt in de beginstand in het midden naast de wand en in de eindstand in het midden van het plateau ernaast.
- De appel mag niet beschadigd worden.
- Het mechanisme mag in de begin- en eindstand niet meer boven de appel hangen.
- En niet onbelangrijk: het mechanisme mag geen onveilige situaties opleveren tijdens, voor of na het opereren ermee.

Tenslotte kregen wij van onze begeleiders ook nog enkele materialen om in ons project te kunnen gebruiken, naast de 3 pneumatische actuatoren. Dit waren vooral M4 en M6 bouten en moeren om de actuatoren mee vast te kunnen maken. Maar vooral een plaatje perspex/PMMA van ongeveer 1/8e m2. Dit plaatje perspex (een soort plastic) kon naar wens worden gebruikt om onderdelen mee uit te laten snijden door een lasersnijder. Op deze manier zijn redelijk lichte onderdelen zelf te ontwerpen. Hieronder is de afdruk van ons ontwerp in SOlidWorks voor de lasersnijder te zien. Lees verder bij 'Ontwerpproces' om meer over dit ontwerp te lezen en om te zien waar deze onderdelen voor dienden.
SolidWorks