Een grijper produceer je niet zomaar, hier gaat een heel proces aan vooraf. Van het kiezen van een ontwerp tot het in elkaar zetten van de uiteindelijke grijper.
Ten eerste moet er een goed ontwerp komen. Dus na een paar hevige brainstorm sessies en wat stevige woordenwisselingen kwam er ontwerp uit waar we ons allemaal in konden vinden. Het idee was niet simpel; er moest een dubbele schaarlift komen die omhoog en omlaag kan schuiven door middel van een rails. Hier bovenop kwam het grijpmechanisme. Deze heeft ook een rails nodig om te kunnen functioneren.
Nu kan het uitwerken van het ontwerp beginnen. Het eerste obstakel wat overwonnen moet worden, is de materiaalkeuze. De meeste onderdelen zijn van perspex laser gesneden, dit komt omdat deze onderdelen exact aan elkaar gelijk moeten zijn. De verbinding tussen het grijpmechanisme en de schaarlift is van hout. Dit omdat deze onderdelen relatief eenvoudiger zijn. Verder waren er nog ijzeren schroefdraden en moeren nodig voor de schaarlift. Met twee ijzeren platen zitten de actuatoren vast.
Nu alle onderdelen zijn verzameld, kunnen we de grijper in elkaar zetten. Een deel van de groep ging aan de schaarlift werken en het andere deel aan het grijpmechanisme.
Hoe wil je een voorwerp nou 25cm de lucht in krijgen? Met een schaarlift, was het idee, maar dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Door een opmerking uit het blokboek hebben we ervoor gekozen de gaten in het perspex zelf te boren. De 2 aparte scharen worden aan elkaar gemaakt door gelijke stukken schroefdraad tussen de twee delen te plaatsen en te bevestigen met moeren. De schaarlift kan op en neer bewegen doordat één schroefdraad langs de rails kan schuiven terwijl het andere stuk schroefdraad daartegenover vast bleef te liggen. Na wat passen en meten met de moeren en de stukken schroefdraad was het eerste deel van de grijper compleet.
Het idee voor de grijper was iets minder ingewikkeld dus het productieproces verliep bijna vlekkeloos. De grijparmen zijn gemaakt van gelijke platen perspex waar de ‘grijphanden’ aan vast gelijmd zitten. De armen laten we naar elkaar toe bewegen, doordat 1 van de armen vast is geschroefd en de andere arm kan door een rails bewegen.
De twee aparte delen moeten nu nog aan elkaar worden gemaakt. Dit kan heel simpel door aan de onderkant van een stuk hout een rails te maken waar de schaarlift aan kon en aan de zijkanten kan het grijpmechanisme worden gelijmd. De grijper moet zelfstandig kunnen bewegen met behulp van actuatoren. Door twee ijzeren plaatjes konden de actuatoren worden vastgezet op het bovenste en het onderste stuk hout. En het enige wat nu nog moest gebeuren was het dopen van de grijper tot ‘Grypgrage Geert’