Hierbij presenteren wij, met gepaste trots, de grijper 'The General'. Dit is de website van werktuigbouwkunde werkgroep WB011. Dit project is het eerste project van werktuigbouwkunde in het studiejaar 2016-2017 waarmee in het begin van September zijn begonnen. Toen kregen we te horen dat het doel van het project was om een werkende grijper te maken die door 3 pneumatische actuatoren wordt aangedreven om een koffiebekertje en een tetrapak met een inhoud van 0,5 liter op te tillen en op zij te bewegen.Toen zijn we ons project begonnen door een aantal fundamentele onderzoeksvragen te stellen. We onderzochten onder anderen de eigenschappen van de actuatoren en andere onderdelen van de grijper zoals veren en grijpklauwen. Elk lid van de groep moest een ontwerp inbrengen inclusief alle benodigde specificaties. De resulterende ontwerpen zijn gecombineerd en tot een goed product verwerkt. Na de realisatie van ons ontwerp functioneerde de grijper naar behoren. Deze website neemt u mee door een 8-wekenlang ontwerpproces.
De opdracht die wij gekregen hadden bestond uit het optillen van een bekertje met maximale gewicht van 0.5kg. De bedoeling was dat dit minimaal 150mm omhoog en minimaal 200mm opzij bewogen zou worden.
Uiteindelijk zijn er twee ontwerpen gekozen. De eerste grijper werkte op twee tandwielen om de grijper te laten sluiten. Dit mechanisme had een hoog potentie op papier, maar in realiteit was dit practisch niet haalbaar. Dit komt doordat de lasersnijder niet op enkele mm nauwkeurig kan snijden. Het tweede ontwerp werd dan ook het uiteindelijke ontwerp. Dit werkt zoals in de videos ook te zien is doordat de actuator twee stangen naar voren duwt waardoor op het einde van de twee stangen met een scharnier een driehoekig onderdeel om het voorwerp sluit. We kwamen tot de conclusie dat dit mechanisme alleen zou werken als we de volgorde van het grijpen zelf konden reguleren. Dit probleem hebben we kunnen verhelpen door twee elastiekjes toe te voegen.
Voor we gekozen hadden welk ontwerp we gingen maken hadden we besloten dit na te maken in karton. Daaruit volgde wat de beste arm en grijper waren en dat het makkelijker bewoog dan gedacht op papier.
1
2
3
5
Voordat we begonnen met het ontwerpen van de grijper hebben we een aantal eisen opgesteld waar het grijper mechanismen aan moet voldoen. Het mechanismen kan een maximale breedte van 250mm hebben, dit is de helft van een basisframe waarop het bevestigd moet worden. De actuatoren moeten snel in en uitgebouwd kunnen worden. Het zijn fragiele bekertjes, dus er moet gedoseerde kracht worden geleverd. De grijper moet terug kunnen bewegen naar de beginstand. De grijper moet een massa van 0.5 kg kunnen dragen en zichzelf. De grijper moet 200mm horizontaal kunnen bewegen en 150mm verticaal. De beweging van de grijper moet zo vloeiend mogelijk verlopen. De grijper moet horizontaal blijven tijdens de beweging zodat het water in het bekertje blijft. We hebben ook een maximum van 80 euro gesteld aan de inkopen voor de grijper, dit betekent dat iedereen niet meer dan 10 euro hoeft te betalen.
Voor het maken van de grijper hebben wij verschillende materialen gebruikt. Afhankelijk van de eigenschappen van de materialen hebben wij deze toegepast in de uiteindelijke fabricage van onze grijper. De keuze van het materiaal is essentieel voor het goed functioneren en de duurzaamheid van ons product. Wij zijn allen overtuigd dat alle gebruikte materialen elk bijdragen aan het halen van de eisen. Echter voordat de beweegredenen van onze keuzes zullen worden verklaard per onderdeel maken wij de volgende aannames:
De grijper delen wij op in drie delen. Indien nodig worden aparte onderdelen hierin individueel onder de loep genomen:
Het 4-stangen mechanisme bestaat uit 2 metalen U- profielen gemonteerd aan de muurplaat via 2 scharnieren, met hiertussen nog twee kortere metalen verbindingsplaten (U- profiel). Aan de twee lange metalen profielen zijn 4 perspex latten gemonteerd. Tussen de latten die verticaal onder elkaar liggen zijn bij beide sets een perspex lat los gemonteerd met dezelfde lengte als het verschil tussen de verticale latten. Hierdoor beweegt het latje evenwijdig aan de muurplaat.
Tussen de twee latjes is een houten blok vast gemonteerd met dezelfde dikte als de latjes. Onder het blok zitten twee metalen latten gemonteerd die functioneren als houder voor de grijper, deze staan altijd loodrecht van de werkplaat en op dezelfde hoogte.
Ongeveer halverwege de bovenste 2 lange perspex stangen is een beweegbare metalen stang in U-vorm hieraan zit de actuator. De actuator zit los gemonteerd aan een van de lange metalen U- profielen.
Er zijn drie materialen gebruikt in dit onderdeel:
De aangegeven onderdelen zijn voor de 4-stang gebruikt
Aan de linker lange U-plaat zit een U-plaat die uit de muur steekt. Hieraan vast zit een uitstekende U-plaat met aan het uiteinde een stuk metaal met een gat waardoor de actuator gaat. Deze kan los bewegen. In samenwerking met de scharnieren aan de rechterkant veroorzaakt dit de horizontale verplaatsing. Alle gebruikte materialen zijn al beschreven.
Op de ondersteuningsstaven onder het houten blok ligt de grijper. Op de staven is een houten blok bevestigd met daarin het midden een gleuf. Aan de linkerkant is een metalen U-buis gemonteerd hierin wordt de actuator gezet. De buis dient tevens als contragewicht waarbij eventueel gewicht kan worden toegevoegd om balans te kunnen houden.
Aan uiteinde van de actuator zit een metalen L- koppelstuk gemonteerd die de actuator verbindt met een pin. Deze pin schuift door de gleuf in het houten blok. Daartussen liggen perspex staven die het begint vormen de daadwerkelijke grijper. Deze staan naar buiten. Alles vanaf nu is synchroon. Daar aanvast zit los de L-vormige perspex platen. Deze zitten vast aan de plaat. Tussen deze twee L-vormige zit een perspex verbindingsplaat. Tussen de L-vormige plaat en de verbindingsplaat ligt een perspex plaat die samenkomt met een andere perspex plaat die vanuit de hoek van de L-vormige plaat komt. Hieraan zit de perspex driehoek (die grijpt aan het bekertje). Eerst gebruikten we elastiek voor meer grip bij de driehoek, later hebben we dit vervangen door rubberen strips.
We gebruiken een nieuw materiaal in twee vormen namelijk rubber:
Gebruikte onderdelen grijper
1. Flank sluiten:
Enkele scharnieren in het midden, een uitschuivende actuator aan de zijkant waardoor de grijper dichtklapt.
4. Flank openen:
Enkele scharnierer in het midden, Een inschuivende actuator aan de zijkant waardoor de grijper opent.
2. Tang sluiten:
Grijper in tangvorm, scharnier in het midden, als de actuator uitschuift sluit de grijper.
5. Tang openen:
Grijper in tangvorm, scharnier in het midden, als de actuator inschuift opent de grijper.
3.Omzetting sluiten:
Voorwaarts duwende actuator die resulteert met behulp van twee scharnieren in een horizontale beweging van de grijpervingers naar elkaar toe.
6. Omzetting openen:
Een naar achter intrekkende actuator die resulteert met behulp van twee scharnieren in een horizontale beweging van de grijpervingers van elkaar.
7. 4-stang:
Twee armen van 4 stangenmechanismen met scharnieren met daar tussen de actuator bevestigd aan de bovenkant.
8. Katrol:
Katrol bevestigd aan de arm, verticale beweging door in- en uitschuiven van actuatoren dat vast zit aan een touw door de katrol.
9.Liggend:
Een op de grond bevestigde actuator die door in- en uitschuiven de arm verticaal laat bewegen.
10. Rails:
Rails aan het bord bevestigen en door met een actuator horizontaal op de grijperarm een kracht te leveren de grijperarm horizontaal verplaatsen.
11. Scharnier:
Scharnier bevestigd aan het bord en de grijperarm en door met een actuator een horizontale kracht te leveren op de grijperarm het geheel draaien.
12.Buis:
In elk van de horizontaal gerichte componenten van de grijper arm een gat maken en dan onder en boven een buis waarover de grijperarm kan schuiven door een horizontale kracht uit te oefenen met een actuator op de grijperarm.
13. Drukveer:
De beweging van de actuator dempen door een drukveer te bevestigen op het bevestigingspunt van de actuator op de grijperarm en de grijper.
14. Slangknel:
De slang van de luchttoevoer afknellen door twee plaatjes met een bout en een moer vast te draaien op de slang. Hierdoor komt er minder lucht in een keer naar binnen.
15. Spons:
De beweging van de grijper te dempen door het gebruik van sponzen.
16.Houder:
Het bevestigen van een houder voor de actuator voor de grijper.
17. Open:
Het voorkomen van obstructies op de locatie van de actuatoren.
Leider
De hobbyklusser
De Paap
Muscleman
Strijder
De Friesche visser
Zaakmans
De uitroeier
De samenwerking in de groep verliep prima. In het begin was het tijdens de ingeroosterde uren meer in kleine groepen werken maar later zagen we in dat we meer samen moesten bespreken. Op het einde waren we een ge-oliede machine. Met het leiderschap van Umar, het super geniale brein van Hans-Pieter, de bomba planning van Thomas, de expert skills van Douke, de extreem hoge inzet van Marcel, het literair specialisme van Coen, de programmeer vaardigheden van Jochem en natuurlijk niet te vergeten Casper is The General grijpgraag en klaar om elk bekertje op te pakken met gemak.